Nainen EuroParkin parkkihallissa

Vinkkejä polttoainetehokkuuteen: Kuinka vähentää hiilijalanjälkeäsi ajon aikana

Polttoainetehokkuuden parantaminen

Polttoainetehokkuuden parantaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää hiilijalanjälkeäsi ajojen aikana ja säästää samalla kustannuksissa. Ajotapojen optimoinnilla onkin suuri merkitys polttoainetehokkuuteen. Polttomoottoriautoissa esimerkiksi tasainen nopeus ja ylimääräisten äkkijarrutusten vähentäminen voivat merkittävästi vähentää polttoaineen kulutusta. Lisäksi suosittelemme säännöllistä huoltoa, jotta autosi pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Toinen tärkeä tekijä on auton kuormituksen minimointi. Turhat tavarat autossa lisäävät painoa ja siten myös polttoaineen kulutusta. Irrota kattotelineet ja muut ylimääräiset varusteet, kun et tarvitse niitä – autoa ei kannata pitää varastona. Ylimääräiset tavarat ja varusteet lisäävät ilmanvastusta ja tekevät autosta raskaamman ja siten lisäävät polttoaineenkulutusta. Turhien ja raskaiden esineiden poistaminen tekee autosta taloudellisemman, ketterämmän ja tilavamman. Kevyempi auto tarkoittaa siis pienempää hiilijalanjälkeä.

Myös oikea rengaspaine vaikuttaa kulutukseen. Rengaspaineiden säännöllinen tarkistus ja säätäminen autonvalmistajan suositusten mukaisesti voi vähentää polttoaineenkulutusta jopa 3 %. Esimerkiksi liian alhainen rengaspaine suurentaa vierintävastusta, jolloin moottori kuluttaa enemmän polttoainetta nopeuden ylläpitämiseksi. Myöskään liian korkea rengaspaine ei kannata, sillä se kuluttaa renkaita nopeammin ja epätasaisesti. On tärkeää käyttää siis valmistajan suosittelemaa rengaspainetta, joka auttaa optimoimaan renkaiden käyttöaikaa.

Talvella taloudellisuutta ja ajomukavuutta saa parannettua esilämmittämällä auton moottorin etukäteen ja käyttämällä sisätilojen lämmitintä, jolloin myös huurussa tai jäässä olevat ikkunat on helpompi puhdistaa ennen ajoa. Moottorin esilämmitys vähentävää myös päästöjä, kun autoa ei tarvitse pakkasella pitää tyhjäkäynnillä. Kannattaa myös huomioida, että moottorin esilämmityksestä on hyötyä jo asteiden lähentyessä nollaa.

Ympäristöystävälliset ajotavat

Ympäristöystävälliset ajotavat ovat olennainen osa hiilijalanjäljen pienentämistä. Jos sinulla on polttomoottoriauto, kiihdytä rauhallisesti ja vältä agressiivista ajotapaa. Aggressiivinen ajotapa harvoin lyhentää matka-aikaa merkittävästi, usein vain muutamilla minuuteilla, eikä siten kompensoi ajotavasta johtuvaa lisääntyvää polttoaineen kulutusta. Lisäksi rauhallisempi ajotapa edistää moottorin, renkaiden ja jousituksen kestävyyttä.

Ennakoiva ajo on yksi parhaista tavoista säästää polttoainetta. Esimerkiksi lähestyessä liikennevaloja voit nostaa jalan kaasupolkimelta ja liikkua eteenpäin rauhallisesti rullaillen.

Jos tiedät pysähtyväsi pidemmäksi aikaa, moottori kannattaa sammuttaa ja välttää tyhjäkäyntiä. Nämä pienet muutokset ajotavoissasi voivat tehdä suuren eron ympäristön kannalta.

Kun ajoneuvon vaihto tulee ajankohtaiseksi, harkitse ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten hybridiautoa tai täyssähköautoa.

Hyödynnä teknologiaa polttoainetehokkuuden parantamiseksi

Nykyteknologia tarjoaa monia työkaluja, jotka auttavat kuljettajia ajamaan polttoainetehokkaammin. Hyödynnä ajotietokoneen tarjoamia tietoja, kuten hetkellistä ja keskimääräistä polttoaineenkulutusta, jotta voit seurata ja parantaa ajotapojasi. Monet uudet autot sisältävät myös start-stop-järjestelmiä, jotka sammuttavat moottorin automaattisesti, kun auto pysähtyy, ja käynnistävät sen uudelleen, kun on aika liikkua. Tämä vähentää turhaa polttoaineen kulutusta esimerkiksi liikennevaloissa.

Käytä myös navigointijärjestelmiä, jotka voivat auttaa sinua löytämään nopeimman tai polttoainetehokkaimman reitin määränpäähäsi. Näiden järjestelmien avulla voit välttää ruuhkia, lisäksi ne tarjoavat reittivaihtoehtoja, jotka säästävät aikaa ja polttoainetta. Välttämällä ruuhka-aikoja voidaan säästää paitsi polttoainetta myös matkantekoon käytettävää aikaa. Teknologian hyödyntäminen on yksi tapa tehostaa ajoasi ja samalla vähentää ympäristövaikutuksiasi.

Helpompaa pysäköintiä

Fiksut pysäköintiratkaisut auttavat myös autoilevaa. Meiltä EuroParkilta löydät useita tilavia pysäköintihalleja ja ulkoalueita, jotka vähentävät tarpeetonta ajoa etsiessäsi vapaata pysäköintipaikkaa. Kun valitset pysäköintipaikkasi sijainnin järkevästi, voit vähentää tarvetta käyttää autoa lyhyillä siirtymisillä. Esimerkiksi valitsemalla pysäköintialueen, joka on lähellä useita kohteitasi, voit esimerkiksi kävellä lyhyet matkat paikasta toiseen ja näin vähentää lyhyitä ajoja. EuroParkin pysäköintialueet sijaitsevat strategisesti lähellä monia palveluita ja nähtävyyksiä. Lämpimissä parkkihalleissa autosi myös sulaa pakkaskeleillä. Tarkemmat tiedot pysäköintikohteistamme löydät täältä.