Isä Ora Aina -matkarattaiden kanssa pysäköintihallissa

Vastuullinen autoilu lapsiperheissä: Kuinka tehdä ekologisempia automatkoja lasten kanssa

Ekologiset valinnat perheen yhteisillä automatkoilla

Kun suunnittelet perheesi kanssa pidempää automatkaa, voi pienillä valinnoilla matkanteosta tehdä hieman ympäristöystävällisempää. Valitsemalla vähäpäästöisen auton voit vähentää hiilijalanjälkeäsi konkreettisesti. Hybridi- tai sähköautot ovat erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto ja uusien sähköautojen ranget ovat jo erittäin riittäviä pidemmällekin matkalle. Lisäksi, suunnittele reittisi niin, että ajo on mahdollisimman sujuvaa ja vältät turhat koukkaukset. Tämä ei ainoastaan säästä ympäristöä, vaan myös perheesi aikaa ja rahaa.

Matkan aikana kannattaa suosia ekologisia ajotapoja. Mikäli ajat polttomoottoriautolla, rauhallinen ja tasainen ajaminen vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Myös auton oikeaoppinen kuormaus ja turhien painolastien välttäminen auttavat pitämään kulutuksen kurissa.

Matkustaminen lasten kanssa – viihdyttävästi ja vihreästi

Lasten kanssa matkustaessa on tärkeää pitää huolta pienten matkustajien viihtyvyydestä. Äänikirjat, puuha-, tarra- tai värityskirjat, ja ikätasoisesti sopivat arvuutusleikit ja tietovisat ovat hyviä ajanviettotapoja matkustettaessa. Automatkalle voi keksiä myös monia leikkejä. Voitte esimerkiksi laskea vastaantulevia punaisia autoja, tai pelata hauskaa peliä, jossa pisteitä voi kerätä bongaamalla harvinaisempia autonvärejä, kuten keltaisia, oransseja tai vihreitä autoja. Toinen autojen väreihin liittyvä ajanvieteleikki on sellainen, jossa jokainen matkustaja valitsee yhden värin, esim. mustan tai valkoisen, ja sen jälkeen seurataan 15 min matkan ajan, kenen valitsemassa värissä tulee vastaan eniten autoja. Eniten pisteitä kerännyt henkilö voittaa pienen palkinnon, esimerkiksi rusinoita.

Monissa tilanteissa digilaitteet tuovat toki helpotusta pitkille matkoille, mutta ilman laitteitakin voi matkustaa vaikka osan matkasta ja näin voitte välttää turhaa energiankulutusta, joita sähkölaitteiden lataus vaatii.

Eväiden suhteen suosi kotona valmistettuja, terveellistä purtavaa. Jos mahdollista, suosi ilmastoystävällisiä välipaloja, kuten kotimaisia vihanneksia, marjoja ja sesonkituotteita. Tämä vähentää paitsi jätteen määrää, myös lyhentää esim. ruuan valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamia ilmastovaikutuksia ja on myös terveellisempi vaihtoehto koko perheelle. Pitkällä matkalla taukopaikat kannattaa valita kohteista, joissa lasten on mahdollista liikkua ja leikkiä hetki ulkona. Näin lapset saavat purkaa energiaansa ja samalla koko perhe voi nauttia raikkaasta ilmasta tauon aikana. Hauskan tauon jälkeen pienet matkalaiset jaksavat istua autossa taas paremmin ja matka sujuu mukavammin.

Vastuulliset valinnat auton huollossa ja ylläpidossa

Autoilun ekologisuus ei ole pelkästään kiinni ajotavasta, vaan myös auton kunnosta. Säännöllinen huolto ja ylläpito varmistavat, että auto toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Käytä ympäristöystävällisiä voiteluaineita ja suodattimia, jotka pidentävät autosi käyttöikää ja vähentävät ympäristökuormitusta.

Myös renkaiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Taloudelliset ja kestävät renkaat vähentävät polttoaineenkulutusta ja CO2-päästöjä. Muista myös tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, sillä oikea ilmanpaine vähentää polttoaineenkulutusta, parantaa ajoturvallisuutta sekä auttaa pidentämään renkaiden käyttöikää.