Kestävä talviautoilu: Vähennä päästöjä lämmittämällä moottoria etukäteen

Vinkkejä moottorin tehokkaaseen lämmitykseen

Talvi tuo mukanaan monia haasteita autoilijoille ja moni autoilija yllättyy edelleen siitä, että auton moottorin esilämmitys kannattaa jo nollakeleillä eikä autoa tarvitse pitää kytkettynä lämpötolppaan pitkään. Moottorin asianmukainen lämmittäminen ennen liikkeelle lähtöä on tärkeää, sillä se auttaa vähentämään päästöjä ja parantamaan auton suorituskykyä. Lämmittämällä moottorin oikein voit varmistaa, että autosi kulkee sujuvasti ja tehokkaasti myös pakkaskeleillä – sillä on myös merkitystä ympäristölle että auton pitkäikäisyydelle.

Kylmäkäynnistykseen verrattuna esilämmitys säästää moottoria sekä vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Mikäli käytössäsi on sisätilanlämmitin, esilämmitys tuo autoiluun myös mukavuus- ja turvallisuusetuja. Lämmitetty auto voi helpottaa auton ikkunoiden skrapaamista ja vähentää lasien huurtumista. Auton esilämmitys auttaa etenkin paukkupakkasilla, mutta esilämmityksen hyödyt alkavat jo kun asteet lähenevät nollaa.

Myös sähköauton esilämmittäminen kannattaa

Sähköautoissa auton esilämmitys takaa paitsi paremman matkustusmukavuuden, myös pidentää auton toimintamatkaa, mikäli lämmityksen tekee silloin kun auto on latauksessa kiinni. Myös sähköautoissa auton esilämmittäminen tekee matkan aloituksesta miellyttävämmän, kun auton ikkunat ovat sulaneet jäästä ja matkustamo on lämmin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli sähköauto ei ole kiinni laturissa esilämmityksen aikana, voi esilämmitys vaikuttaa auton rangeen eli toimintamatkaan, varsinkin jos autossa on päällä erilaisia mukavuustekijöitä, kuten penkin- ja ratinlämmittimet.

Sähköauton etuihin kuuluu se, että lämmintä ilmaa saadaan matkustamoon lähes heti kylmäkäynnistyksen jälkeen. Moottorin lämpiämistä ei siis tarvitse odotella samalla tavalla kuin polttomoottoriautoissa.

Muista myös muut toimenpiteet

Kestävä talviautoilu ei ole vain auton moottorin lämmittämistä, vaan se käsittää myös muita toimenpiteitä, jotka auttavat vähentämään ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi renkaiden kunnon tarkistaminen ja oikea rengaspaine varmistavat, että auto kulkee talvikeleissä mahdollisimman vähällä vastuksella, mikä puolestaan vähentää polttoaineenkulutusta ja päästöjä. Lisäksi ajoreitti kannattaa suunnitella etukäteen, jotta voit välttää ruuhkat ja turhat kiertotiet – tämä myös säästää polttoainetta ja vähentää päästöjä.

Kun pysäköit autosi, valitse paikka, joka on suojassa tuulelta. Tämä auttaa pitämään auton lämpimämpänä ja vähentää moottorin lämmitykseen tarvittavaa energiaa. EuroParkin useat lämpimät hallit tekevät auton pysäköimisestä talvella mukavaa, sillä auto lämpenee ja sulaa lämpimässä hallissa samalla kun itse käyt asioilla.

Muista myös, että ylimääräinen paino autossa lisää polttoaineenkulutusta. Poista siis turhat tavarat autosta, esimerkiksi irrota kattotelineet ja suksiboksit mikäli et näitä käytä. Näillä pienillä, mutta tärkeillä toimenpiteillä voit vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja nauttia kestävämmästä talviautoilusta.