P-CityForum lapsi rattaissa äidin kanssa

Helteiset säät alkavat – älä jätä lapsia tai eläimiä yksin autoon

Ensimmäiset lämpimät kesäpäivät ovat saapuneet, ja lämpötilat kohoavat nopeasti. Auton sisätilat voivat kuumentua huomattavan nopeasti, erityisesti aurinkoisina päivinä. Onkin ensiarvoisen tärkeää muistaa, ettei lapsia tai lemmikkejä tule koskaan jättää yksin autoon, edes lyhyeksi aikaa.

Auton sisätilan lämpeneminen

Auton sisätilojen lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi muutamassa minuutissa, vaikka ulkona olisikin vain kohtuullisen lämmin. Esimerkiksi 21 °C:n ulkolämpötilassa auton sisätilat voivat kuumentua 10 minuutissa jopa 32 °C:een, ja 30 minuutissa lämpötila voi nousta yli 40 °C:een. Kuumalla säällä, esimerkiksi 30 °C:n ulkolämpötilassa, auton sisätilat voivat saavuttaa vaaralliset 50 °C alle puolessa tunnissa.

Lapset ja eläimet ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ja muille lämpöön liittyville terveysongelmille. Lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti, ja se voi olla hengenvaarallinen.

Parasta, mitä voit tehdä, on välttää jättämästä lapsia tai lemmikkejä yksin autoon missään tilanteessa. Tämä pätee kaikkiin sääolosuhteisiin, mutta erityisesti kuumalla säällä. Jos olet liikkeellä lapsen tai lemmikin kanssa ja joudut pysähtymään, ota heidät mukaan, vaikka kyseessä olisi vain nopea käynti kaupassa. Tämä voi tuntua hankalalta, mutta se on pieni vaiva verrattuna mahdollisiin seurauksiin.

Parkkihallit – turvallisempi vaihtoehto

Parkkihallit tarjoavat turvallisemman vaihtoehdon kesähelteillä pysäköimiseen. Parkkihallit ovat varjoisia ja suojassa suorasta auringonpaisteesta, mikä estää auton sisätilojen liiallisen kuumenemisen. Vaikka parkkihallit eivät täysin poista riskiä, ne voivat merkittävästi vähentää auton lämpenemistä verrattuna ulkona auringossa pysäköintiin. Silti on tärkeää muistaa, että lapsia ja lemmikkejä ei tule koskaan jättää yksin autoon, edes parkkihallissa.